Jumpers knee – Slik blir du kvitt plagene med 3 enkle øvelsesprogrammer
Jumpers knee (patellar tendinopati, hopperkne) er en vanlig belastningsskade som gir smerter på fremsiden av kneet under visse aktiviteter, som hopping. Årsaken er irritasjon eller betennelse av senen til den store lårmuskelen. Tidlig avlastning og riktig opptrening er vesentlig for å komme tilbake i full aktivitet så fort som mulig.
Hva er jumpers knee?
Jumpers knee eller patellar tendinopati er en irritasjon eller betennelse av senen til den store knestrekkmuskelen på fremsiden av låret (quadriceps femoris). Denne muskelen deles opp i fire og har utspring fra hoftekanten og til dels fra øvre lårbeinet. Musklene går sammen og danner quadricepssenen som fester til øvre del av kneskålen (patella), senen brer seg deretter om patella før den fester seg på øvre del av skinnbeinet. Den nederste delen kalles patellarsenen.
Tendinopati betyr at det er noe galt med senen, dette kan være betennelse (tendinitt), fortykning eller slitasje av senen (tendinose), eller en ruptur av senen. Det kalles ofte også jumpers knee, dette fordi senen belastes og plagene utløses oftest under hopping, eller lignende aktiviteter.
Hos barn og unge kalles patellar tendinopati for Sindig Larsen sykdom. Schlatters sykdom er en annen vanlig tilstand hos barn og unge. Den kan du lese mer om her: https://aassidenkiropraktorsenter.no/schlatters-sykdom-kiropraktor-drammen/
Årsak og risikofaktorer:
Jumpers knee oppstår som følge av repetitiv belastning på kneet, da ofte hopping. Personer som er mest utsatt er idrettsutøvere som driver med idrett som bruker kneet mye. Disse repetitive bevegelsene uten tilstrekkelig hvile kan føre til skade på patellarsenen.
Symptomer og diagnose. Hva kjennetegner jumpers knee?
I de fleste tilfeller kommer smertene snikende over en lengre periode, men noen kan også oppleve plutselige smerter etter en brå bevegelse. Symptomene på jumpers knee inkluderer smerte, stivhet, samt også følelsen av svakhet i kneet. Smertene er vanligvis lokalisert rett under kneskålen og forverres når man bruker kneet, spesielt under hopp eller andre eksplosive bevegelser, men kan også bli trigget dersom man setter seg ned på huk. Symptomene kan også komme dersom man blir sittende i lengre perioder, eller når man skal gå fra sittende til stående posisjon. Jumpers knee kan deles inn i 4 stadier:
- Stadium 1: Smerte bare etter aktivitet uten funksjonsnedsettelse
- Stadium 2: Smerte under og etter aktivitet uten funksjonsnedsettelse.
- Stadium 3: Forlengte smerter under og etter aktivitet med vanskeligheter for å bruke kneet normalt.
- Stadium 4: Total avrivning av senen som krever kirurgisk behandling.
Diagnosen stilles ved hjelp av sykehistorie og undersøkelser. Dette er en diagnose vi enkelt kan stille hos Åssiden Kiropraktorsenter. I noen tilfeller henviser vi til ultralyd eller MR for å bekrefte diagnosen eller utelukke andre årsaker til smertene.
Behandling – Hvordan bli kvitt jumpers knee?
Behandlingen av jumpers knee avhenger av hvilken grad av tilstanden du befinner deg i. Initielt vil behandlingen bestå av hvile, uttøyninger, samt hyppige nedkjølinger med is. Det er også viktig å avstå fra aktiviteter som fremprovoserer smertene frem til tilstanden har roet seg ned. Når de verste smertene har roet seg ned må man gjennom et styrketreningsprogram. Avslutningsvis vil man gradvis kunne returnere til normalt aktivitetsnivå.
I de fleste tilfeller vil smertene avta i løpet av 12 uker med effektiv rehabilitering og behandling. Dersom smertene ikke har avtatt innen 6 måneder kan operasjon vurderes.
Nedenfor har du tre forskjellige øvelsesprogrammer, avhengig av hvilken fase du befinner deg i. Trykk på linken i blått så får du video av hver enkelt øvelse.
Vi anbefaler at du oppsøker Åssiden Kiropraktorsenter før du setter i gang med noen av fasene.
Fase 1 – Tøyning: Hopperkne fase 1 – Tøyning
- Dette programmet inneholder øvelser for å forebygge/rehabilitere hopperkne (jumpers knee). Lett uttøyning er viktig så snart smertene tillater. Tøying av fremside lår er spesielt viktig, men i tillegg er det viktig å tøye de andre store musklene i beina. Programmet bør opprettholdes etter at skaden er rehabilitert for å unngå tilbakefall. Tøyningene holdes i 30 sekunder og repeteres 3 ganger.
Fase 2 – Styrketrening: Hopperkne fase 2 – Styrketrening
- Dette programmet inneholder øvelser for å forebygge/rehabilitere hopperkne (jumpers knee). Styrketrening bør iverksettes så snart smertene tillater det. Progressive eksentriske quadricepsøvelser er spesielt viktig, i tillegg til styrketrening av andre store muskelgrupper i beina. Programmet bør opprettholdes etter at skaden er rehabilitert for å unngå tilbakefall. Øvelsene bør gjøres 3 ganger, med 15 repetisjoner hver gang.
Fase 3 – Løp og hopp: Hopperkne fase 3 – Løp og hopp
- Dette programmet inneholder øvelser for å forebygge/rehabilitere hopperkne (jumpers knee). Du kan starte på dette programmet når du er smertefri i hele bevegelsesbanen, er uten hevelse og har god styrke i beinmuskulatur. Øvelsene fokuserer på progrediering mot løping og hopping, og har som hensikt å hjelpe deg til å komme tilbake i aktivitet.
Har du spørsmål vedrørende knesmerter eller andre tilstander? Spør gjerne kiropraktor Erlend Solem i klinikken eller via Facebook:
https://www.facebook.com/assidenkiropraktorsenter/
Kilder:
Gooch, A., & Graf, J. (2020). Patellar Tendinopathy. I StatPearls. Hentet 10. mai 2023 fra https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532969/
NHI. (2021). Patellar tendinopati (jumpers knee). Hentet 10. mai 2023 fra https://nhi.no/sykdommer/muskelskjelett/kne/patellar-tendinopati-jumpers-knee/?page=1