Åssiden kiropraktorsenter

Nakkesmerter – 4 gode råd fra din kiropraktor i Drammen

Nakkesmerter – 4 gode råd fra din kiropraktor i Drammen

De fleste av oss vil oppleve nakkesmerter en eller flere ganger i løpet av livet. Med nakkesmerter menes smerter i nakkeregionen, det vil si øvre del av rygg, utover mot skuldrene og oppover mot hodet. Dersom du opplever nakkesmerter finnes det heldigvis tiltak som reduserer smerte og får deg tilbake til normal aktivitet.

Nakkesmerter

Øverst i bloggen vår om stiv og vond rygg kan du lese om hvordan nakken og ryggen vår er bygget opp. Dette kan være lurt for en bedre forståelse av årsakene til nakkesmerter: https://aassidenkiropraktorsenter.no/stiv-vond-rygg-4-arsaker/ 

Hvorfor får jeg nakkesmerter?

Årsakene til nakkesmerter er ofte sammensatte og komplekse. Oftest er det en kombinasjon av nedsatt funksjon i muskler, ledd og nervesystem. Noen av de vanligste årsakene er: 

Stramme og ømme muskler: 

Dette er den hyppigste årsaken til nakkesmerter. Det skyldes gjerne en økt eller feil arbeidsbelastning, stress eller psykososial belastning. Kjennetegnes ofte som diffuse, brennende smerter som har kommet gradvis over tid. Smertene er som regel lokalisert på begge sider av nakken og skuldrene, kan også være ledsaget av diffus hodepine. Stramme og ømme muskler kan også komme sekundært til en nedsatt funksjon i nærliggende ledd i nakken. 

Nakkekink: 

Et typisk eksempel på feilfunksjoner i muskler og ledd er det som ofte blir kalt en låsing eller kink i nakken. Det defineres ofte som en nedsatt funksjon i muskler, ledd og nervesystem, der en feilfunksjon har oppstått. Veldig forenklet vil en form for belastning forårsake en vevsirritasjon i nakken. Dette fører til en dysfunksjon i de spinal refleksene i ryggraden. Dette er starten på en ond sirkel der både muskler, ledd og nervesystem ikke fungerer som det skal. 

Ved en nakkekink er det ofte kraftig nedsatt bevegelighet i nakken. Smertene kan kjennes på en eller begge sider av nakken, ofte ledsaget av diffus hodepine. 

Nakkehodepine:

Nakkehodepine, også kjent som cervikogen hodepine, er hodepine som sitter på den ene siden av hodet. Her vil funksjonsforstyrrelser, som stivhet i nakken fremprovosere hodepinen. Du kan lese mer om nakkehodepine i et av våre tidligere blogginnlegg:

https://aassidenkiropraktorsenter.no/nakkehodepine-4-gode-rad-for-hodepine/ 

Nerverotssmerter: 

Årsaken skyldes oftest en bukende mellomvirvelskive, prolaps eller nedsatt funksjon av muskler og ledd. Symptomene kan oppstå akutt eller over tid. Utstrålende smerter, nummenhet og prikking i armen og hånden er vanlig. 

Alder: 

På samme måte som huden får rynker, skjer det med årene normale aldersforandringer i nakken, og særlig i mellomvirvelskivene. Skivene blir lavere, får mindre væskenivå og slår sprekker. Langs leddene i ryggraden kan det også komme påleiringer av bein. Dette kalles og degenerative forandringer eller slitasjeforandringer. Alle får slike forandringer i ulik grad og med ulik grad av symptomer.

Symptomene er ofte nakkestivhet og murrende smerter i nakke og skuldre. Det kan også forekomme strålende smerter ut i armer og hender. 

Nakkesleng (whiplash):

Årsakene kan være mange, men bilkollisjon og fall som gir en uktonrollert sleng på nakken er de vanligste. Dette gir ofte akutte symptomer som stivhet, smerter og hodepine de første 1-3 dagene. Et mindretall av disse (under 10%) utvikler mer langavrige smerter og stivhet.

 

Dette kan du gjøre selv: 

Når uhellet har inntruffet:

Dersom uhellet har inntruffet og du opplever nakkesmerter, enten de er kroniske eller akutte, vil det oftest være veldig fordelaktig å holde seg i aktivitet. Rolige kontrollerte bevegelser med nakken samt noen enkle tøyeøvelser vil kunne hjelpe vesentlig med smertelindring. Det er som regel helt ufarlig å bevege nakken helt ut i ytterpunktene selv om man har litt vondt.

Masser, tøy og strekk:

Litt massasje i kombinasjon med noen enkle øvelser kan hjelpe på å døyve smertene. Her finner du noen gode øvelser du kan gjøre hjemme eller på jobb: https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/forebygg-nakke-og-skuldersmerter/ 

Forebyggende tiltak: 

Det er viktig å være i aktivitet. Vurder om du har for ensformige arbeidsstillinger og om du kan bryte av innimellom og gjøre noe annet. Dette kan være å gå en liten tur eller tøye og strekke litt på nakken. Vurder også om det er andre forhold i livssituasjonen som bidrar til at du spenner deg. I bunn og grunn er det daglig fysisk aktivitet som er det beste rådet til å forebygge nakkesmerter.

Oppsøk hjelp: 

Det kan ofte være vanskelig å ta kontroll på nakkesmertene på egenhånd. Oppsøk kvalifisert helsepersonell på fagfeltet. Hos Åssiden Kiropraktorsenter finner du kiropraktorer i Drammen som er eksperter på akkurat nakkesmerter.

Behandling: 

For de av dere som leste vårt blogginnlegg om stiv og vond rygg vil behandlingen av nakkesmerter være ganske lik. Behandlingen kommer selvfølgelig helt an på hva som har forårsaket nakkesmertene, samt hvilken funn din kiropraktor gjør. I de fleste tilfeller her på klinikken vil behandling innebære manipulasjonsbehandling, bløtvevsbehandling, samt råd og veiledning innenfor øvelser og tiltak du kan gjøre selv. 

Du kan lese mer om alle våre behandlingstilbud her: https://aassidenkiropraktorsenter.no/behandlingstilbud/

Kilder:

Norsk helseinformatikk. “Nakkesmerter, veiviser” NHI.no, https://nhi.no/symptomer/muskelskjelett/nakkesmerter-veiviser/ . Accessed 23. februar 2023.


Corp, N. et al. (2020) “Evidence‐based treatment recommendations for neck and low back pain across Europe: A systematic review of Guidelines,” European Journal of Pain, 25(2), pp. 275–295. Available at: https://doi.org/10.1002/ejp.1679.

danielaaserud_webaas

Skrevet av Erlend Solem

Åssiden Kiropraktorsenter er den lengstlevende og største kiropraktorklinikken i Drammen, startet i 1979. Trykk her for å bestille time.

februar 23, 2023

Les mer om…