Åssiden kiropraktorsenter

Vondt i nakke eller rygg på ferie? 3 gode råd!

Vondt i nakke eller rygg på ferie? 3 gode råd!

Det passer sjeldent å få vondt i nakke eller rygg. Kanskje ekstra ille er det dersom du er på ferie uten mulighet til komme innom Åssiden Kiropraktorsenter. I dette blogginnlegget skal vi gi deg råd for hva du burde gjøre dersom du får vondt i rygg eller nakke i ferien. Nederst i blogginnlegget vil du også finne 2 øvelsesprogrammer du kan gjøre for å få bukt med smertene.

Vondt i nakke eller rygg

 

Hvorfor får jeg vondt NÅ?

En fire timers flytyr, tungt løft ut fra bilen, maling i en ustødig gardintrapp, eller simeplthen å sove i en ny seng. Ofte kan det virke som tilsynelatende en bagatell gjør at nakken eller ryggen låser seg, trolig har det ligget å ulmet over lengre tid. En ting som er sikkert er at det ALDRI passer å ha vondt i nakke eller rygg. 

I mange tilfeller kan det være vanskelig å slå fast nøyaktig hvor smertene kommer fra eller hvordan de oppstår. Det finnes mange strukturer i og rundt ryggsøylen som kan gi opphav til smerter. Som oftest dreier det seg om helt ufarlige tilstander, der samlebetegnelsen ofte er lumbago (latin: smerter i korsryggen), kink eller hekseskudd. Det kan dog være veldig smertefullt, og det kan føles som om musklene står i krampe. Men hva skal du gjøre dersom smertene kommer?

Les mer om årsakene til stiv og vond rygg her: https://aassidenkiropraktorsenter.no/stiv-vond-rygg-4-arsaker/

Hold deg i aktivitet

Dersom du får akutt vondt i nakke eller rygg vil vi alltid anbefale å oppsøke oss på klinikken. Dette for å finne ut hva som har gått galt, samt få deg smertefri så fort som mulig. Dersom dette ikke er mulig, er det god dekning av kiropraktorer i både inn- og utland som kan hjelpe.  Har du ikke mulighet til dette finnes det en del tiltak du kan gjøre selv også. Rygg og nakke leges best og raskest ved at man er mest mulig i normal og variert aktivitet. Dette innebærer at man bør ligge minst mulig. 

Å være i mest mulig normal og variert aktivitet kan bety å gå, strekke eller bøye seg. Å sitte i statiske stillinger forverrer smertene hos mange. Det er viktig å gjenoppta daglige aktiviteter, som jobb og idrett, så snart som mulig. I de aller fleste tilfeller er rygg- eller nakkesmerter helt ufarlig, om det gjør litt vondt når du er i aktivitet vil det ikke gjøre smertene noe verre. 

OBS: Du bør oppsøke legehjelp umiddelbart dersom du opplever vannlatingsproblemer eller blir nummen i skrittet. Dersom smertene er indusert av traume anbefales det også å få det undersøkt umiddelbart. 

Hva kan jeg gjøre?

Her har vi satt sammen to øvelsesprogrammer dersom du opplever akutte smerter i nakke eller rygg. Øvelsene kan for noen virke litt smertefulle, å føle noe smerte under øvelsene er greit, men de skal ikke trigge smertene mer enn nødvendig. 

Akutt nakke – Hjemmeøvelser

Akutt rygg – Hjemmeøvelser

Kort oppsumert:

  1. Oppsøk hjelp fra autorisert helsepersonell dersom det er mulig
  2. Hold deg i mest mulig normal aktivitet
  3. Gjør øvelser som vist ovenfor

Vi minner om at Åssiden Kiropraktorsenter har åpent hele sommeren. GOD SOMMER!

danielaaserud_webaas

Skrevet av Erlend Solem

Åssiden Kiropraktorsenter er den lengstlevende og største kiropraktorklinikken i Drammen, startet i 1979. Trykk her for å bestille time.

juni 29, 2023

Les mer om…