Åssiden kiropraktorsenter

Isjias – Hva er det? Samt 3 gode råd fra din kiropraktor i Drammen

Isjias – Hva er det? Samt 3 gode råd fra din kiropraktor i Drammen

Isjias blir ofte brukt som en samlebetegnelse på lidelser hvor hovedsymptomet er smerter som stråler fra korsryggen, bak hofteleddet, ned låret og eventuelt ut i foten.
Isjias er da altså et symptom som kan ha forskjellige årsaker, det er ikke en diagnose i seg selv.
Isjias er som regel helt ufarlig, det er dog noen symptomer man skal være obs på, dette kommer vi inn på senere.
Årsaken til isjiasplager kan være mange, vi skal nå ta for oss de aller vanligste.

Isjias

Årsaker:

Den hyppigste årsaken til isjiasplager er prolaps. Prolaps er for mange assosiert med livslange plager og uhelbredelige smerter. I de aller fleste tilfeller vil en prolaps være asymptomatisk eller skape milde smerter i korsryggen. Prolaps oppstår når det er en punktering eller fremfall av en mellomvirvelskive i ryggsøylen. Dersom denne prolapsen presser på en nerve kan en oppleve symptomer som isjias. Som nevnt tidligere er dette i de aller fleste tilfeller helt ufarlig.

Isjiasplager kan også komme på bakgrunn av forandringer i ryggens ledd. Dette kan gi forsnevring av ryggsøylen og kan være medfødt eller forårsaket av aldersforandringer i ryggen (spondylose). 

Ved feil belastning av rygg og bekken, kan det komme faste, ømme knuter i musklene i seteregionen. Slike myoser kan også gi isjias lignende plager. Ved feil belastning kan det også forekomme det vi kaller for en kink eller låsning i korsrygg eller bekkenleddet. Slike løsninger kan noen ganger gi isjias lignende symptomer.

Symptomer å være obs på:

Det finnes noen symptomer som kan komme sammen med isjias-symptomer, disse er svært uvanlig, men viktig å være oppmerksom på. Opplever du noen av de følgende symptomene må du oppsøke rask legebehandling:

 • Nedsatt følelse i underlivet
 • Svekket kontroll over urinblære og endetarm
 • Lammelser i beina

3 gode råd for hva du kan gjøre dersom du opplever isjias

– Lurer du på om dine isjiasplager kan være farlig er det viktig at du oppsøker kvalifisert helsepersonell (f.eks. lege eller kiropraktor)

 • 1. Hold deg i bevegelse

  Forskning viser at den mest effektive måten for å både forebygge og behandle korsryggplager er med bevegelse. Det kan noen ganger gjøre litt vondt, men er som regel helt ufarlig. Å gå en tur daglig kan i noen tilfeller være nok for å få bukt med smertene. Dersom du har vanskeligheter med å gå tur kan det være lurt å oppsøke lege eller kiropraktor for å få kartlagt symptomene dine og finne riktig behandling for deg.

  • 2. Tre øvelser for lindring av isjias:

  Ekstensjon, liggende:

  • Legg deg ned på magen og plasser armene langs siden av kroppen. Press overkroppen opp slik at tyngden til sist hviler på underarmene. Ta noen dype åndedrag og forsøk å slappe helt av i rygg- og setemuskulatur. Blir liggende slik i 5 min.
  Ekstensjon liggende

  Nervemobilisering:
  – Sitt på en stol med det berørte beinet opp fra underlaget, kneleddet skal være helt strakt, tærne peker oppover samtidig som du ser opp i taket. Bøy så ankelleddet så tærne peker fremover samtidig som du fører haken mot brystet. Gjenta vekselvis med rolige bevegelser. Avslutt treningen umiddelbart om du føler svimmelhet eller uvelhet.

  Isjias nervemobilisering

  Ryggliggende sidebevegelser av bena:
  – Ligg på ryggen med føttene i gulvet og hendene langs siden. Vend håndflatene ned og hold benene samlet.
  La bena falle til siden og bruk bukmusklene til å trekke de opp igjen samtidig som du presser korsryggen mot underlaget.

  Isjias nervemobilisering

  Oppsøk kvalifisert helsepersonell:

  Vår anbefaling er å oppsøke kvalifisert helsepersonell med en gang du begynner å kjenne på isjias eller korsryggsmerter, spesielt dersom ingen av de ovennevnte rådene hjelper mot smertene.
  Kiropraktorer jobber som primærkontakt og er eksperter på muskel, skjelett og nervesystem. Hos Åssiden Kiropraktorsenter har vi den faglige tyngden til å evaluere hva som er best for deg og dine plager.

  Har du spørsmål vedrørende ryggsmerter eller andre tilstander? Spør gjerne kiropraktor Erlend Solem i klinikken eller via Facebook: 

  https://www.facebook.com/assidenkiropraktorsenter/ 

  danielaaserud_webaas

  Skrevet av Erlend Solem

  Åssiden Kiropraktorsenter er den lengstlevende og største kiropraktorklinikken i Drammen, startet i 1979. Trykk her for å bestille time.

  januar 11, 2023

  Les mer om…