Åssiden kiropraktorsenter

Nakkehodepine – 4 gode råd fra din kiropraktor i Drammen

Nakkehodepine – 4 gode råd fra din kiropraktor i Drammen

Nakkehodepine, også kjent som cervikogen hodepine, er hodepine som sitter på den ene siden av hodet. Her vil funksjonsforstyrrelser, som stivhet i nakken fremprovosere hodepinen.

Nakkehodepine

Hva er nakkehodepine?

Nakkehodepine er en form for hodepine der smertene utelukkende er lokalisert på den ene siden av hodet. Det kan også være moderat pressende smerte fra nakkeregionen opp til hodet og i enkelte tilfeller frem mot øyet. Oftest vil smertene ikke oppleves som pulserende, men heller konstante. Hodepinen kommer fra øvre regioner i nakken, dermed vil pasienter ofte presentere med nakkesmerter og nedsatt bevegelighet i nakken i tillegg til hodepinen. 

Årsak og risikofaktorer:

Forekomsten av nakkehodepine varierer noe mellom studier, men man anslår at mellom 1-4% av befolkningen har nakkehodepine. 

Som nevnt skyldes plagene ofte en unormal bevegelighet i nakken. Årsakene til dette kan være mange, men pasienter som har vært utsatt for whiplash/nakkeslengskade, hodeskade, eller sitter med nakken statisk store deler av dagen er predisponert for å kunne få nakkehodepine.

Den patofysiologiske årsaken til nakkehodepine er noe komplisert, men for de spesielt interesserte skal jeg prøve å forklare det i korte trekk: Noen av nervene som går ut fra de 3 øverste segmentene av nakken har som ansvar å videreformidle smertesignaler fra hele kraniet (hodet) samt nakken. En nedsatt funksjon i øvre nakkeregion vil dermed kunne bli oppfattet som hodepine.

   

  Symptomer og diagnose. Hva kjennetegner nakkehodepine?

  Som nevnt tidligere gir nakkehodepine ensidige smerter, som kan stråle fra nakken frem mot tinningen og bak øyet. I noen tilfeller kan nakkehodepine presentere med kvalme og/eller lyd- og lysskyhet. Dette er også typiske symptomer for migrene, og det kan derfor være vanskelig å skille mellom de to typene hodepine. En merkbar forskjell mellom de to hodepinetypene er at nakkehodepine har liten effekt ved bruk av farmakologisk behandling, der migrene har god effekt av farmakologisk behandling. 

  Nakkehodepine kan ofte bli feildiagnostisert i helsetjenesten. Det er derfor viktig at dersom du opplever hodepine som kan ligne på symptomene nevnt ovenfor bør du oppsøke kvalifisert helsepersonell (kiropraktor, lege, nevrolog). Helsepersonell kan stille diagnosen nakkehodepine gjennom undersøkelse og historie fra pasienten. 

   

  Behandling – Hvordan bli kvitt hodepine?

  Nakkehodepine er en av de hodepineformene vi ser responderer best på manuell behandling. Behandlingen består av å gjenopprette normal funksjon i nakke, dette være seg i muskler, ledd og nerver. Her bruker vi manipulasjonsbehandling og bløtvevsbehandling, samt at vi gir hjemmeøvelser som du kan gjøre på egenhånd. En pilotstudie fra 2017 viste at kiropraktorisk behandling reduserte intensitet og varighet på hodepinen, samt antall dager med hodepine. Riktig råd og veiledning for hva du kan gjøre selv er også viktig for å oppnå langvarige resultater. 

  Her kan du lese mer om manipulasjonbehandling: https://aassidenkiropraktorsenter.no/manipulasjonsbehandling/ 

   

  4 gode råd for nakkehodepine:

  For å kunne gi riktige råd for din hodepine er det viktig at den riktige diagnosen blir stilt. Dette kan vi hjelpe deg med på Åssiden Kiropraktorsenter. Her får du 4 generelle råd for hodepine: 

  1. Last ned en hodepinedagbok. Når du bruker en hodepinedagbok er det lett å få oversikt over din hodepine. Man kan da lettere finne ut om det er noen triggere ved å se tilbake i dagboken. Dersom du skulle oppsøke helsepersonell med din hodepine, vil dette også være et fint verktøy de kan bruke for å finne riktig diagnose og behandling for deg. Her på klinikken anbefaler vi Brain Twin (https://braintwin.no/).

  2. Hold deg i aktivitet. Spesielt dersom du har en hverdag der du blir sittende mye statisk med nakken er det viktig å holde nakken i gang. En 5 minutters pause hver time med aktiv gange samt bevegelse av nakken kan hjelpe på nakkens funksjon. Litt massasje på stive og ømme muskler kan også hjelpe til å lindre smertene. 

  3. Ro og avslapping. Dersom du har en stressende hverdag er det viktig å få slappet av. Ta deg en pause fra hverdagen for å koble av. Stress og nakkesmerter/hodepine er veldig relatert, prøv å ro ned, så vil kanskje hodepinen også roe seg ned.

  4. Oppsøk kvalifisert helsepersonell. Hodepine skyldes sjeldent alvorlig sykdom, men den skal likevel tas på alvor. Oppsøk noen som vet hva de prater om!

   Kilder:

   Chaibi, A., and Russell, M. B. (2012). Manual therapies for cervicogenic headache: a systematic review. The Journal of Headache and Pain, 13(5), 351–359. doi: 10.1007/s10194-012-0436-7 

   Chaibi, A., Knackstedt, H., Tuchin, P. J., and Russell, M. B. (2017). Chiropractic spinal manipulative therapy for cervicogenic headache: a single-blinded, placebo, randomized controlled trial. BMC research notes, 10(1), 310. 

   ICHD-3. (2021) 1.211 Migraine without aura. Available at: https://ichd-3.org/1-migraine/1-1-migraine-without-aura/ 

   l Khalili, Y., Ly, N., and Murphy, PB. (2021) Cervicogenic Headache. In StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507862/ 

   International Classification of Headache Disorders 3rd edition (ICHD-3). (2021) 11.2.1 Cervicogenic headache. Available at: https://ichd-3.org/11-headache-or-facial-pain-attributed-to-disorder-of-the-cranium-neck-eyes-ears-nose-sinuses-teeth-mouth-or-other-facial-or-cervical-structure/11-2-headache-attributed-to-disorder-of-the-neck/11-2-1-cervicogenic-headache/ 

   Norsk helseinformatikk. “Cervikogen hodepine – Nakkehodepine” NHI.no,

   https://nhi.no/sykdommer/hjernenervesystem/hodepiner/cervikogen-hodepine/ . Accessed 23

   January 2023.

   danielaaserud_webaas

   Skrevet av Erlend Solem

   Åssiden Kiropraktorsenter er den lengstlevende og største kiropraktorklinikken i Drammen, startet i 1979. Trykk her for å bestille time.

   januar 26, 2023

   Les mer om…