Åssiden kiropraktorsenter

Schlatters – 3 gode råd fra din kiropraktor i Drammen

Schlatters – 3 gode råd fra din kiropraktor i Drammen

Schlatters (Osgood-Schlatters sykdom) er en betennelese i festet til den store lårmuskelen på fremsiden av leggen, like nedenfor kneskålen. Typiske symptomer er smerter under akivitet på øvre del av skinnebeinet og kneet. Tilstanden rammer oftest veldig aktive barn og ungdommer. Mange blir rådet til å slutte helt med all aktivitet en periode, dette er ikke nødvendigvis helt rikitg.

Schlatters

 

Hva er Schlatters?

Schlatters sykdom er den vanligste knelidelsen blant barn i alderen 9 til 16 år, det forekommer også noe hyppigere hos gutter enn hos jenter. Barn som driver med eksplosive idretter er mest utsatt, for eksempel fotball og spenst-relaterte idretter. Schlatters er en belastningskade som skyldes gjentatte drag og belastning av den store lårmuskelen der den fester til skinnebenet. Festet “rives” opp, og i reparasjonsprosessen dannes det en markant hevelse i området. Smertene øker ved belastning og aktiviteter som medfører bruk av den store lårmuskelen. Direkte trykk mot punktet vil også være smertefullt. Tilstanden er helt ufarlig. Normalt varer det mellom 6 og 18 måneder, men dette kan variere veldig.

Schlatters årsak

Smerter rundt kneskålen?

Les vårt innlegg om løperkne: https://aassidenkiropraktorsenter.no/runners-knee-loperkne/ 

 

Diagnose

Diagnosen er i de fleste tilfeller lett å stille hos idrettsaktiv barn og ungdom. Typiske symptomer er som nevnt smerter og hevelse nedenfor kneskålen. Diagnosen stilles klinisk, dette betyr at man kan stille diagnosen på bakgrunn av symptomer og sykdomstegn. I de alle fleste tilfeller trengs det ingen bildediagnostikk eller videre tester. 

 

Er det noe jeg kan gjøre for å forebygge?

Det finnes ingen konkrete tiltak for å forebygge Schlatters. Det vi vet er at aktiv ungdom i vekstfasen er utsatt for å få det. Den beste måten å forebygge tilstanden på blir da å være oppmerksom på symptomene for Schlatters dersom man er i den utsatte gruppen. Tidlig avlastning fra øvelsene som trigger smertene kan bidra til å senke varigheten på plagene. 

 

Dette skal du IKKE gjøre dersom du har Schlatters

I det store og det hele skal man unngå aktiviteter som trigger smertene. Dette betyr ikke at man skal avstå fra all fysisk aktivitet. Men det er visse øvelser som kan forverre skaden, dette innebærer:

  • Bråstopp på det smertefulle benet.
  • Løpe i nedoverbakke.
  • Løpe ned trapper. 
  • Raske vendinger på det smertefulle benet.
  • Øvelser som innebærer hopp og landing på det smertefulle benet.

 

Dette SKAL du gjøre:

Oppsøk autorisert fagpersonell Det er viktig å få noen som vet hva de driver med til å undersøke skaden. Dette for å utelukke andre årsaker til smertene, men også for å kunne gi best mulig råd og veiledning på veien videre.

Hold deg i aktivitet – Grad av smerter bestemmer aktivitetsnivået. Fullstendig unngåelse av idrettsaktiviteter anbefales ikke. Tvert imot anbefales det å drive med idrett, selv om det medfører smerter. En gyllen regel for Schlatters er at du aldri skal initiere aktivitet dersom du har smerter, samt at smertene skal gi seg innen 12 timer etter aktivitet. Gjør det ikke det, må du roe ned på aktivitetsnivået. 

Rehabilitering – Tøyningsøvelser og lette styrkeøvelser for lår- og leggmuskulatur kan være hensiktsmessig for å holde muskler og sener sterke og friske under perioder med smerter.

 

Kilder:

Norsk helseinformatikk. “Schlatters sykdom.” NHI.no, https://nhi.no/sykdommer/barn/bein-og-ledd/schlatters-sykdom/ . Accessed 29 Mars 2023.

Store Medisinske Leksikon. “Schlatters sykdom – Store medisinske leksikon.” Store medisinske leksikon, 12 February 2021, https://sml.snl.no/Schlatters_sykdom . Accessed 29 Mars 2023.

Smith, J.M. and Varacallo, M. (no date) Osgood Schlatter Disease – statpearls – NCBI Bookshelf, Osgood Schlatter Disease. StatPearls. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441995/ (Accessed: April 4, 2023). 

 

 

danielaaserud_webaas

Skrevet av Erlend Solem

Åssiden Kiropraktorsenter er den lengstlevende og største kiropraktorklinikken i Drammen, startet i 1979. Trykk her for å bestille time.

april 4, 2023

Les mer om…