Åssiden kiropraktorsenter

Knepping i eller rundt hofteleddet? Kanskje du har snapping hip

Knepping i eller rundt hofteleddet? Kanskje du har snapping hip

Snapping hip er en tilstand som preges av knepping (hørbar eller ikke hørbar) fra hofteregion, samt følelse av at hoften glipper. Behandling avhenger av årsaken til kneppingen, men i de fleste tilfeller opplever man bedring ved behandling hos kiropraktor eller fysioterapeut.

Snapping hip

Rask anatomi

Før vi begynner å forklare hva snapping hip er og hvorfor du får det, kan det være lurt å ha en liten oversikt over anatomien som omkranser hofteleddet. Tar du en titt på bildene under vil du se musklene rundt hoften som oftest er involvert dersom du har snapping hip.

Til venstre ser du iliopsoasmuskelen (hofteleddsbøyeren). Denne har innfesting på innsiden av hoftekammen samt de nederste beina i ryggraden din, før den brer seg frem og fester på innsiden av lårbenet. Denne muskelens ansvar er nettopp å bøye hoften. 

Til høyre ser du tensor fascia lata samt en bindevevshinne som kalles iliotibialbåndet (IT-båndet). It båndet går fra hoftekammen og helt ned på nedsiden av kneet. Mens tensor fascia lata muskelen fester på hoftekammen før den binder seg sammen med IT-båndet. Disse har som hovedfunksjon å bidra til stabilisering rundt hofteleddet og kneleddet.

  Iliopsoas
  Tensor fascia lata

  Hva er snapping hip?

  Tilstanden skyldes normalt sett et senedrag som beveger seg over utspringet på enten utsiden eller innsiden av lårbeinet. I enkelte tilfeller kan man få lignende symptomer av en løs brusk- eller beinbit inne i hofteleddet. Tilstanden er vanligst hos idrettsaktive mennesker. 

  Ekstern snapping: Dette er den vanligste årsaken til snapping hip. Her glipper IT-båndet over et benete utspring på lårbenet (trokanter major) og forårsaker knepping. Kneppingen kan være hørbar, men trenger ikke det. Dette er ekstremt vanlig hos dansere og fotballspillere. Årsaken til denne kneppingen er at IT-båndet er blitt for stramt, og glir dermed ikke lenger sømløst over utspringet på lårbenet.

  Intern snapping: Denne årsaken er også svært vanlig. Her er det senen til iliopsoasmuskelen som glipper over et benete utspring på innsiden av lårbeinet (trokanter minor). Årsaken til denne knepping er samme som ved ekstern snapping. Muskelen og senen er for stram til å gli sømløst over utspringet. 

  Intraartikulær snapping: Intraartikulær betyr innenfor leddet, i dette tilfellet hofteleddet. Ved intraartikulær snapping har det oppstått en fri brusk- eller beinbit i hofteleddet, eller det har oppstått en skade på leddleppen som omgir hofteleddet. Denne årsaken er langt mindre vanlig enn de to foregående. 

   

  Symptomer – Hva kjennetegner snapping hip?

  I de fleste tilfeller vil det eneste symptomet ved snapping hip være klikkelyden som dannes når en sene glipper over et utspring på et bein. Klikkelyden kan av mange oppleves som noe ubehagelig, men er som regel helt smertefritt og helt ufarlig. 

  I noen tilfeller kan det skapes friksjon mellom senen og beinet den glir over, dette gjør at senen og muskelen kan bli betent og irritert. I disse tilfellene vil klikkingen kunne oppleves som smertefullt og sårt. Ved ekstern snapping er det heller ikke uvanlig at det oppstår en betennelse i slimposen på utsiden av hoften, dette kaller man trokanter bursitt. 

  Symptomene fra intraartikulær snapping kan oppleves «dypere» inn i inne i leddet. Det vil også ofte være mer smertefull klikking, låsning og stikkende følelser enn ved vanlig snapping hip. Ved intraartikulær snapping har man ofte hatt en tidligere skade på hofteleddet som en utløsende årsak. 

   

  Hvordan stiller man diagnosen?

  I de fleste tilfeller kan diagnosen stilles ved hjelp av sykehistorie og undersøkelser. Dette er en diagnose vi enkelt kan stille hos Åssiden Kiropraktorsenter. Dersom det er mistanke om intraartikulær snapping kan det være nødvendig å ta bilder av hofteleddet for å bekrefte eller avkrefte mistanken. 

   

  Behandling – Hvordan bli kvitt snapping hip?

  Ved snapping hip er ofte den mest effektive behandlingen tøyeøvelser, dette er for å redusere friksjonen mellom senen og beinet den glir over. I tilfeller som har foregått over lengre periode og ikke blir bedre ved tøyeøvelser eller annen behandling kan det være nødvendig med kortisoninjeksjon for å dempe en eventuell betennelse omkring senen. I enkelte tilfeller kan det bli aktuelt med operasjon, men dette er ikke veldig vanlig. 

  Mange pasienter med snapping hip opplever også smerter og problemer med bekkenledd og korsrygg. Din kiropraktor vil også adressere disse problemene i tillegg til stramhet i muskulaturen for å få deg “snapping free” så snart som mulig. 

  Les mer om våre behandlingstilbud her: https://aassidenkiropraktorsenter.no/behandlingstilbud/ 

  I enkelte tilfeller blir man ikke kvitt kneppingen med konservative tiltak, dersom det ikke da er smertefullt er det heller ikke nødvendig med videre behandling.

  Nedenfor har jeg satt opp noen tøyeøvelser du kan prøve dersom du tror du har snapping hip. Vi anbefaler dog at du oppsøker Åssiden Kiropraktorsenter før du setter i gang med øvelsene. 


  Trykk på linken for å se øvelser: Snapping hip – Tøyningsøvelser

   

  Kilder:

  Helsesmart.no. (n.d). Snapping hip [online]. Tilgengelig på: https://www.helsesmart.no/snapping-hip/ [Lest 1.juni 2023].

  Nationwide Children’s Hospital (2020). Snapping hip syndrome [online]. Tilgjengelig på:  https://www.nationwidechildrens.org/conditions/snapping-hip-syndrome [Lest 1. juni. 2020].

  National Center for Biotechnology Information. (2022). Bookshelf: Snapping hip [online ]. Tilgengelig på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448200/ [Lest 1. juni 2023].

  danielaaserud_webaas

  Skrevet av Erlend Solem

  Åssiden Kiropraktorsenter er den lengstlevende og største kiropraktorklinikken i Drammen, startet i 1979. Trykk her for å bestille time.

  juni 1, 2023

  Les mer om…