Åssiden kiropraktorsenter

Prolaps i nakken – 3 gode råd fra din kiropraktor i Drammen

Prolaps i nakken – 3 gode råd fra din kiropraktor i Drammen

Prolaps i nakken oppstår ved slitasje eller skade på mellomvirvelskiven i nakken. Dette kan føre til nakkesmerter som kan stråle ut i en eller begge armer, i noen tilfeller kan det også føre til svekket kraft i armen. I mange tilfeller vil et nakkeprolaps være helt symptomfritt.

Prolaps nakke

Obs: Dette blogginnlegget vil kun ta for seg prolaps i nakken, ikke korsrygg. Dersom du vil vite mer om prolaps i ryggen kan du lese om isjiasplager her: https://aassidenkiropraktorsenter.no/isjias-hva-er-det-samt-3-gode-rad-om-hva-du-kan-gjore-for-smertene/ 

 

Hva er prolaps i nakken?

Totalt sett består nakken av syv nakkevirvler. Mellom disse virvlene finner vi mellomvirvelskiver av brusk med et geleaktig materiale i midten. Disse mellomvirvelskivene er væskerike og fungerer som “støtpute” for ryggen. Samtidig hjelper mellomvirvelskivene til med å utføre smidige bevegelser av nakken. 

Over tid vil skivene bli utsatt for mye belastning som fører til slitasje på skivene. Dette kaller vi bare for naturlige slitasjeforandringer, fordi de skjer i større eller mindre grad hos alle mennesker. Slitasjen kan medføre sprekkdannelse i den harde ytre brusken av skiven. Dersom skaden blir stor nok kan det myke geleaktige materialet bli presset ut av skiven. Vi får da en bukning eller prolaps i mellomvirvelskiven. En skiveprolaps er ikke smertefull i seg selv, da mellomvirvelskiven ikke inneholder noen nerver, den blir kun smertefull dersom den presser på andre strukturer som nerver, ryggmarg eller leddbånd.

  Nakke prolaps

  Hva kjennetegner prolaps i nakken?

  Nakkeprolaps kan oppstå akutt eller komme snikende. Ved akutte smerter er det ofte relatert til en skade eller brå bevegelser av nakken. Typisk vil man oppleve akutte smerter i nakken etterfulgt av smerter ned i en arm (sjeldent begge). Hvor smertene brer seg avhenger av hvilken mellomvirvelskive som er skadet, altså hvilken nerve prolapset trykker på. Smertene kan også komme snikende. Ofte vil man ha opplevd gradvis forverrede smerter og stivhet i nakken som blir etterfulgt av smerter ned i en av armene. Mange vil også oppleve smerter mellom skulderbladene dersom de har prolaps i nakken. Det er vanligst at et prolaps oppstår i de nedre delene av nakken. Hvilke nerve som er irritert kan ofte gi et spesifikt symptombilde, men dette kan variere mye fra ett tilfelle til et annet. Her er en oversikt over symptombilde på de ulike nerveirritasjonene:

  • C5 nerve: Ytterside skulder og overarm. Innside skulderblad. 
  • C6 nerve: Skulder, utsiden av armen og ut i tommel og pekefinger. Innside skulderblad.
  • C7 nerve: Utside arm og albue og ut i langfinger. Innside skulderblad. 
  • C8 nerve: Innside av underarmen og ut i lillefinger. Innside skulderblad. 

  Hvorfor får jeg smerter i armen når problemet ligger i nakken?

  Mellom alle virvlene i nakke og rygg utgår det nerver fra ryggmargen. Disse nervene har som ansvar å videreformidle “beskjeder “ eller “gjøremål” frem og tilbake mellom hjernen/ryggmargen og bestemte områder i kroppen. Nervene som har armene som sitt ansvarsområde utgår fra nakkevirvlene. Det utgår åtte nerver til hver arm, hver nerve styrer bestemte muskler i armene, samt ansvarlig for følelsessansen i hudområdet. 

  Ved en nakkeprolaps kan en av disse nervene komme i klem. Hjernen og ryggmargen klarer ikke å oppfatte at nerven klemmes i nakken. Derimot tolker hjernen det som at problemet ligger i armen. Dersom nerven klemmes tilstrekkelig klarer den heller ikke å sende signaler om at vi skal bruke musklene i det gitte ansvarsområdet for nerven, og man kan oppleve tap av muskelkraft. 

  Under en skade på en mellomvirvelskive vil vevet rundt bli irritert og betent, og kan da hovne opp. Dette kan gi trangere forhold til nerver, og trykket på nerven kan øke, som igjen fører til smerter og ubehag. Det er det samme som skjer når man får en låsning/kink i rygg eller nakke. 

  Behandling: 

  De aller fleste prolapser i nakken kan behandles konservativt. Hvilke tiltak og behandling som gjøres kan variere veldig fra person til person ut ifra symptombilde. Hos oss på Åssiden Kiropraktorsenter benytter vi oss av en rekke teknikker for å dempe smertene. Dette innebærer manipulasjonsbehandling, bløtvevsbehandling, samt råd og veiledning innenfor hjemmeøvelser for å få deg frisk så fort som mulig. I enkelte tilfeller av nakkeprolaps kan det også være nødvendig med medikamenter for å dempe betennelsesreaksjonen i området. De fleste nakkeprolapser vil skrumpe og bli borte i løpet av den første måneden, for deretter at symptomene vil roe seg i løpet av 1-4 måneder. Dette kan dog variere veldig. I enkelte tilfeller kan det være aktuelt med operasjon, dette er gjerne dersom man opplever klare tap av muskelkraft. 

  3 gode råd fra din kiropraktor i Drammen:

  1. Lytt til kroppen. I den akutte fasen kan det være nødvendig med ro og hvile for nakken. Unngå aktiviteter som trigger smertene. Så fremt det ikke er smertefullt kan du fortsette hverdagen som normalt. 
  2. Jo raskere du kommer tilbake i bevegelse og klarer å oppta normal aktivitet, jo raskere blir du smertefri. Dette kan vi på Åssiden Kiropraktorsenter hjelpe deg med.
  3. Oppsøk hjelp. Jo tidligere man finner ut av problemet og får startet riktig behandling desto bedre er prognosen. Ikke utsett smertene.

  Har du spørsmål vedrørende prolaps eller andre tilstander? Spør gjerne kiropraktor Erlend Solem i klinikken eller via Facebook: 

  https://www.facebook.com/assidenkiropraktorsenter/ 

    

   Kilder:

   NHI. (2022). Nakkeprolaps. Hentet 20. september 2023 fra https://nhi.no/sykdommer/hjernenervesystem/rygg-og-nakke-sykdommer/nakkeprolaps/?page=all 

   Sharrak, S. and Al Khalili, Y. (2022) Cervical disc herniation – statpearls – NCBI bookshelf, Cervical Disc Herniation. Hentet 20. september 2023 fra: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546618/

   Peterson, C.K. et al. (2013) ‘Outcomes from magnetic resonance imaging–confirmed symptomatic cervical disk herniation patients treated with high-velocity, low-amplitude spinal manipulative therapy: A prospective cohort study with 3-month follow-up’, Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, 36(8), pp. 461–467. doi:10.1016/j.jmpt.2013.07.002.

   danielaaserud_webaas

   Skrevet av Erlend Solem

   Åssiden Kiropraktorsenter er den lengstlevende og største kiropraktorklinikken i Drammen, startet i 1979. Trykk her for å bestille time.

   september 20, 2023

   Les mer om…